Хэрэглэгчийн мэдээлэл
ёл доржбат Дэд профессор
"Хүйтний улиралд өсвөр үхрийг бордож, мах үйлдвэрлэлийг нэмэгдүүлэх боломж" сэдвээр 2005 онд боловсролын (PhD) докторын зэрэг хамгаалсан.
"Залаажинст-Эдрэн үүлдрийн ямааны сонгон үржүүлэг, үржлийн ажлын онол арга зүйн үндэслэл" сэдвээр шинжлэх ухаан докторын бүтээл тууривиж байгаа
"Бүтээмж өндөртэй цөм сүрэг бий болгох" ШУТ-ын төсөл 2014-2016
"Богийн сүүгээр хатуу бяслаг үйлдвэрлэх технологийн судалгаа" Д.Отгонханд Докторын диссертаци, УБ, 2016
"Үзэмчин үүлдрийн хонины махан ашиг шимийг нэмэгдүүлэхэд хэц ясны хувьсамжийн нөлөөг судалсан дүн", Ч.Удвал, докторын диссертаци, УБ, 2018
1. "Хотонт хонины махан ашиг шимийн зарим үзүүлэлт" Ш. Оюунжаргал Магистрийн ажил, УБ, 2010
2. "Зарим амин хүчил агуулсан нэмэлт тэжээлтэй хурга, ишигний махан ашиг шимийн гарц, чанар" Жан Цин Хуа Магистрийн ажил, УБ, 2015
3. "Бөмбөгөрийн улаан омгийн ямааны удам үндэслэгчийг тодруулман дүн" Л.Отгонтуул, Магистрийн ажил, УБ, 2018
1. “Нутгийн улаан ямааны амьдын жин, ноолуурын гарц чанарын үзүүлэлт”, Н.Бархас Бакалаврын ажил УБ, 2011,
2. “Монгол адууны хурдлах чадварын зарим судалгаа”, Т.Хосбагана Бакалаврын ажил УБ, 2011,
3. “Тэс омгийн адууны нутагшилт, хурдлахчадварын зарим үзүүлэлт”, Д.Аръяа Бакалаврын ажил УБ, 2012,
4. “Залаажинстийн цагаан омгийн ямааны ноолуурын чанарын зарим үзүүлэлт”, Д.Гантулга Бакалаврын ажил УБ, 2012,
5. “Залаажинстийн цагаан омгийн ухныг фенотип шинжээр шалгаруулах нь”, Ю.Болормаа Бакалаврын ажил УБ, 2013,
6. “Бөмбөгөрийн улаан ямааны ашиг шимийн зарим үзүүлэлт”, Л.Отгонтуул Бакалаврын ажил УБ, 2013,
7. “Залаажинстийн цагаан омгийн ямааны ноолууран ашиг шимийн зарим үзүүлэлт”, Э.Мягмарсүрэн Бакалаврын ажил УБ, 2014,
8. “Залаажинстийн цагаан омгийн ямааны арьсны бүтцийн зарим үзүүлэлт”, А.Төрбат Бакалаврын ажил, УБ, 2015,
9. “Залаажинст-Эдрэн” үүлдрийн ямааны ноолуурын чанарын зарим үзүүлэлт”, Б.Иш Бакалаврын ажил, УБ, 2016,
10. “Шил газрын хонины махан ашиг шимийн зарим үзүүлэлт”, Э.Ариунзаяа Бакалаврын ажил, УБ, 2016,
“Нутгийн сайжирсан хонины махан ашиг шимийн зарим үзүүлэлт”, Г.Насанбуян Бакалаврын ажил, УБ, 2017,
“Монгол хонины ноосны гарц, чанарын зарим үзүүлэлт”, Б.Цэрэннадмид, Бакалаврын ажил, УБ, 2018,
International Journal of Development Research Volume: 08 Article ID: 11979 4 pages Research Article Basic cashmere quality indicators of goats of zalaajinst- edren cashmere breed Dorjbat Yol and Erdenebaatar Batjargal Received 10th December, 2017; Received in revised form 26th January, 2018; Accepted 23rd February, 2018; Published online 30th March, 2018. Copyright © 2018, Dorjbat Yol and Erdenebaatar Batjargal. This is an open access article distributed under the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited. Abstract: In the present A work on selective breeding aimed at further consolidation of key qualities of the race of Zalaajinst- Edren white goats towards increased length and fineness of fibers and upgrading phenotypic characteristics (Dorjbat Yo, 2013) resulted in identification of major productive and phenotypic parameters. Four analogically selected age/sex groups such as: young male and females, and adult females (does) and males (bucks) out of the herd of goats of Zalaajinst-Edren cashmere breed kept under year-round pasture grazing were sampled for studies on cashmere quality and quantity. The intrinsic characteristics of the goats of this breed are the unique white color of cashmere fiber, compact body appearance and excellent adaptation to the Mongolia’s Gobi natural environment. The productive parameters of the goats are less different from other goat populations of the same productive profiles: cashmere yield 406.3 (324.2 to 512.4) grams, cashmere fiber diameters – 15.2 (15.1-15.8) microns and fiver length – 60.3 (60.0-68.6) mm with net fiber yield of 55.3% (52.2-58.4%). Other vital appearances, such as body size, milk yield and flesh quantity are similar to those of other goat breeds and selected races reared in Mongolia (Dorjbat Yo, 2014). The cashmere qualitative and quantifiable data of the breed suggest that fibers this breed produces are longer and fine (Dorjbat Yo, 2015). The genotypic patterns of white body and fiber color of goats of Zalaajinst-Edren breed are strongly consolidated to produce white cashmere, only. On average for all population, cashmere yield exceeds other breeds and races by 23.3-43.4 percent with other quality parameters: fiber length – longer by 0.05-25.3 percent and net cashmere fiber yield averaging at 43.49-62.15 percent. The mean fiber diameter ranges at 15.1-15.6 microns. In terms of bodyweight, body size and milk yield, they do not significantly differ from other goat breeds of similar productive classes. These aggregated unique qualitative and quantitative characteristics suggest that Zalaajinst- Edren breed can be used as an improver of black and brown goats raised in the Gobi region. Download PDF: PDF icon 11979.pdf ONLINE PAYMENT: PAYPAL PayPal – The safer, easier way to pay online! CURRENT ISSUE MONTHLY ARCHIVE March 2018 February 2018 January 2018 December 2017 November 2017 October 2017 September 2017 August 2017 July 2017 June 2017 May 2017 April 2017 March 2017 February 2017 January 2017 December 2016 November 2016 October 2016 September 2016 August 2016
1. “Залаажинстийн цагаан омгийн ямааны аж ахуйн ашигт шинж чанар”, Н.Надмид(PhD) Mongolian Journal of Agriculural Sciences vol.14(01), 2015,
2. “Богийн сүүгээр хатуу бяслаг үйлдвэрлэх технологийн горимыг тохируулах судалгаа”, Д.Отгонханд, С.Цэндсүрэн(PhD), Н.Тогтохбаяр(ScD) Mongolian Journal of Agriculural Sciences vol.14(01), 2015,
3. “Бог малын ердийн хээлтүүлгийн тохироог оновчтой болгох асуудалд”, Д.Ганбат, Б.Мандах, Mongolian Journal of Agriculural Sciences vol.14(01), 2015,
“Бөмбөгөрийн улаан омгийн ямааны удам үндэслэгч ухныг сонгосон судалгааны зарим үр дүн”, Л.Отгонтуул Mongolian Journal of Agriculural Sciences vol.15(01), 2017,
1. Үхэр бордолт түүний эдийн засгийн үр ашиг Б.Мандах “МАА-н шинжлэл” №6, УБ 2004
Үхрийн гулуузыг хэсэглэн эвдэх ба шулж ангилан борлуулах нь Б.Эрдэнэбаатар (ScD) “МАА-н шинжлэл” №7, УБ 2005
3. “3алаажинстийн цагаан” омгийн ямааны ноолууран ашиг шимийн зарим үзүүлэлтийн өөрчлөлт Н.Надмид(PhD) МАА-н шинжлэл №12, 2012
4. “3алаажинстийн цагаан” омгийн ямааны цөм сүргийн доторх хэвшлүүдийг тодорхойлсон дүн Н.Надмид(PhD) МАА-н шинжлэл №13, 52-60 хууд. УБ, 2013
5. Бог малын тарга хүч тодорхойлох шинэ арга МАА-н шинжлэл №14, 1-5 хууд. УБ, 2014
6. Цагаан ямааны генетик, селекцийн зарим судалгааны үр дүн Н.Надмид(PhD) Мал аж ахуйн эрдэм шинжилгээний хүрээлэнгийн бүтээл №36, Хууд 59-65. 2014
8. Ишиг, хурганы махан ашиг шимийн гарц, чанарт амин хүчлийн пробиотик агуулсан тэжээлийн нөлөө Жан Цин Хуа, Г.Самбуу(ScD), Сүн Хай Жу(ScD) МАА-н шинжлэл №15, 30-34 хууд. УБ, 2015
7. “Залаажинст-Эдрэн” шинэ үүлдрийн цагаан ямааны ашиг шимийн үндсэн үзүүлэлт Н.Надмид(PhD) МАА-н шинжлэл №15, 3-11 хууд. УБ, 2015
9. “Залаажинст-Эдрэн”үүлдрийн ямааны үржүүлгийн арга ба зүс, ноолуур гарц, чанарын удамшихуй, Б.Минжигдорж(ScD), МАА-н шинжлэл №16, 20-28 хууд. УБ, 2016
10. Залаажинст-Эдрэн үүлдрийн ямааны өвчин эмгэг, биохимийн судалгааны зарим үр дүн, Ц.Бямбажав (PhD), Монголын мал эмнэлгийн шинжлэх ухаан, технологийн сэтгүүл, 03 (03), 2017 хууд. 104-107
11. Залаажинст-Эдрэн үүлдрийн ямааны сүүн ашиг шимийн зарим үзүүлэлт П.Пүрэвсүрэн(MSc) МАА-н шинжлэл №17, 30-34 хууд. УБ, 2017
12. Залаажинст-Эдрэн үүлдрийн цагаан ямааны үржил селекцийн ажлын үр дүн Б.Минжигдорж(ScD), Б.Эрдэнэбаатар(ScD) Proceedings of the Mongolian Academy of Science, Vol.58, № 01(225) 2018, хууд 107-115
БНМС, МААБС-ийн "МАА-н шинжлэл сэтгүүлд" нийт 9 удаа илтгэл хэлэлцүүлэв. 1. Үхэр бордолт түүний эдийн засгийн үр ашиг Б.Мандах “МАА-н шинжлэл” №6, УБ 2004 2. Үхрийн гулуузыг хэсэглэн эвдэх ба шулж ангилан борлуулах нь Б.Эрдэнэбаатар (ScD) “МАА-н шинжлэл” №7, УБ 2005 3. “3алаажинстийн цагаан” омгийн ямааны ноолууран ашиг шимийн зарим үзүүлэлтийн өөрчлөлт Н.Надмид(PhD) МАА-н шинжлэл №12, 2012 4. “3алаажинстийн цагаан” омгийн ямааны цөм сүргийн доторх хэвшлүүдийг тодорхойлсон дүн Н.Надмид(PhD) МАА-н шинжлэл №13, 52-60 хууд. УБ, 2013 5. Бог малын тарга хүч тодорхойлох шинэ арга МАА-н шинжлэл №14, 1-5 хууд. УБ, 2014 6. “Залаажинст-Эдрэн” шинэ үүлдрийн цагаан ямааны ашиг шимийн үндсэн үзүүлэлт Н.Надмид(PhD) МАА-н шинжлэл №15, 3-11 хууд. УБ, 2015 7. Ишиг, хурганы махан ашиг шимийн гарц, чанарт амин хүчлийн пробиотик агуулсан тэжээлийн нөлөө Жан Цин Хуа, Г.Самбуу(ScD), Сүн Хай Жу(ScD) МАА-н шинжлэл №15, 30-34 хууд. УБ, 2015 8. “Залаажинст-Эдрэн”үүлдрийн ямааны үржүүлгийн арга ба зүс, ноолуур гарц, чанарын удамшихуй, Б.Минжигдорж(ScD), МАА-н шинжлэл №16, 20-28 хууд. УБ, 2016 9. Залаажинст-Эдрэн үүлдрийн ямааны сүүн ашиг шимийн зарим үзүүлэлт П.Пүрэвсүрэн(MSc) МАА-н шинжлэл №17, 30-34 хууд. УБ, 2017
1. “Ямаа, хонины тарга хүч тодорхойлсон дүн” илтгэлийг “Мал аж ахуйн үйлдвэрлэл болон малын хижгээс сэргийлэх эрдэм шинжилгээний хурал”-д хэлэлцүүлсэн Эрдэм шинжилгээний хурлын илтгэлийн эмхэтгэл №1, 186-188 хууд. ӨМӨЗО Шилийн гол аймаг, 2015
2. “Некоторые показатели фенотипических характеристик породы белых пуховых коз Залаажинст-Эдрэн” Материалы междунаропной научно-технической конференции (Минск, 19-21 октября 2016) В 2 томах Том 2 стр73-77
2. Некоторые показатели мясных характристик белых коз породы Залаажинст-Эдрэн” Б.Минжигдорж(ScD) Сборник научых докладов ХХ между народной научно-практической конференции (г. Новосибирск, 4-6 октября 2017 г.)
4. New Method of Measuring Fat level of Goat and Sheep “Shinjleh ukhaan” Academic Journal Quarterly № 2, Inner mongolia Khuhhot, 2015, хууд 108-109
5. Cashmere color, quality and Economic Efficiency /In example of Zalaajinct-Edren breed/ N.Nyamaa (PhD) “7th International Conference 2018 Sustainable Development Agriculture and Economy” Scientific Journal-Agricultural Economics Vol.09,2018 pp.207-211
6. “Залаажинст-Эдрэн үүлдрийн ямааны удамшлын зарим шинж” Н.Надмид(PhD) ӨМӨЗО-ны Мал аж ахуйн сэтгүүл №02 2018, хууд 49-53
1. Залаажинстийн цагаан омгийн ямаанд явуулсан эрдэм шинжилгээ үйлдвэрлэлийн ажлын дүн, цаашдын зорилт Н.Надмид(PhD) Онол үйлдвэрлэлийн бага хурлын хурлын эмхэтгэл, 4-38 хууд. УБ, 2013
Эрчимжсэн МАА-г хөгжүүлэх зайлшгүй шаардлага “Эрчимжсэн МАА эмхэтгэл” ХХААЯ, 2004
Залаажинст-Эдрэн үүлдрийн цагаан ямааны үржил селекцийн ажлын үр дүн Б.Минжигдорж(ScD), Б.Эрдэнэбаатар(ScD) Proceedings of the Mongolian Academy of Science, Vol.58, № 01(225) 2018, хууд 107-115
“Залаажинстийн цагаан ямаа – цагаан ноолуурын үйлдвэрлэл” ОҮНБХурлын эмхэтгэл Ж.Рэнцэнханд(MSc) ХААИС “Солонго” хэвлэх үйлдвэр, УБ 2013, 4.81 хх.
Залаажинст-Эдрэн үүлдрийн ямааны зохион бүтээгч /ХХАА-н сайдын 2015 оны 04 дүгээр сарын 21-ний А-59 тоот тушаал/
Малзүйч үржүүлэгчдийн холбооны гишүүн
МААБС-ийн эрдмийн зөвлөлийн гишүүн /2012 оноос/
1. Ямааны аж ахуйн дадлага Н.Надмид(PhD) “Мөнхийн үсэг”ХХК, УБ 2011, 6.38хх. 2015, 7.25хх 2. “Ямааны аж ахуй” сурах бичиг Н.Надмид/PhD/ “Мөнхийн үсэг”ХХК , УБ 2012, 23.04 хх. 2018, 25.4 3. Адууны аж ахуйн дадлага Д.Самданжамц БИТ пресс, УБ, 2013 4. “Мал аж ахуйн технологийн үндэс” хичээлийн гарын авлага Тэнхимийн багш нар ХААИС “Солонго” хэвлэх үйлдвэр УБ, 2015, 6.5 хх, 2017, 6.1хх 5. Залаажинст-Эдрэн үүлдрийн цагаан ямаа, УБ, 2015, 12.5хх “Архангангай аймгийн Ихтамир сумын эдийн засгийн хөгжлийн стратеги” С.Амгаа (PhD) Нээлттэй нийгэм хүрээлэнгийн “ДЕЛТА” төслийн товхимол, УБ 2007, 12 хх. 6. “Орон нутгийн эдийн засгийн хөгжлийн стратеги төлөвлөгөө боловсруулах аргачлал” Мерси кор ОУ-ын байгууллагын ХАБДХөтөлбөрийн товхимол, УБ 2008 7. МАА-н үйлдвэрлэлийн технологи Малчны сургагч багшийн гарын авлага. 84-102 хууд. УБ, 2012 8. Элгэн халуун Эрдэнэцогт нутаг \90 жилийн ойн ном\ Ц.Ичинхорлоо Мөнхийн үсэг, УБ 2013, 23.0 хх.
1. Ямааны аж ахуйн дадлага Н.Надмид(PhD) “Мөнхийн үсэг”ХХК, УБ 2011, 6.38хх. 2015, 7.25хх
“Ямааны аж ахуй” сурах бичиг Н.Надмид/PhD/ “Мөнхийн үсэг”ХХК , УБ 2012, 23.04 хх. 2018, 25.4
3. Адууны аж ахуйн дадлага Д.Самданжамц БИТ пресс, УБ, 2013, 10.5 хх
4. “Мал аж ахуйн технологийн үндэс” хичээлийн гарын авлага Тэнхимийн багш нар ХААИС “Солонго” хэвлэх үйлдвэр УБ, 2015, 6.5 хх, 2018, 6.1хх
5. Залаажинст-Эдрэн үүлдрийн цагаан ямаа, УБ, 2015, 12.5хх
“Архангангай аймгийн Ихтамир сумын эдийн засгийн хөгжлийн стратеги” С.Амгаа (PhD) Нээлттэй нийгэм хүрээлэнгийн “ДЕЛТА” төслийн товхимол, УБ 2007, 12 хх.
10. “Орон нутгийн эдийн засгийн хөгжлийн стратеги төлөвлөгөө боловсруулах аргачлал” Мерси кор ОУ-ын байгууллагын ХАБДХөтөлбөрийн товхимол, УБ 2008, 11.5 хх
МАА-н үйлдвэрлэлийн технологи Малчны сургагч багшийн гарын авлага. 84-102 хууд. УБ, 2012
Элгэн халуун Эрдэнэцогт нутаг \90 жилийн ойн ном\ Ц.Ичинхорлоо Мөнхийн үсэг, УБ 2013, 23.0 хх.
1. Сүү үйлдвэрлэгчдийн бүлгийн гарын авлага номыг /Англи хэлнээс орчуулсан/ НҮБ-ийн сүүний төслийн товхимол, УБ 2006 2. Малын тэжээл ба тэжээлэг /Англи хэлнээс орчуулсан/ Хонь, ямааны тэжээллэг бүлэг хууд 444-506, УБ, 2015 3. Мал амьтны шинжлэх ухаан /Англи хэлнээс орчуулсан/ Адуу, хонь, ямааны аж ахуйн бүлэг хууд УБ, 2017
2. Малын тэжээл ба тэжээлэг /Англи хэлнээс орчуулсан/ Хонь, ямааны тэжээллэг бүлэг хууд 444-506, УБ, 2015
3. Мал амьтны шинжлэх ухаан /Англи хэлнээс орчуулсан/ Адуу, хонь, ямааны аж ахуйн бүлэг хууд УБ, 2017
Малчин та мэдэхгүй байж болохгүй” ном, Б.Баасанжалбуу(PhD) ХААИС-ийн хэвлэлийн газрын товхимол 2009 он
2. Мал аж ахуйн технологийн тэнхим, Т.Балдан (PhD) Тэмүүлэл дүүрэн 70 жил эмхэтгэл 53-67 хууд. УБ, 2012
2. Мал аж ахуйн технологийн тэнхим, Т.Балдан (PhD) Тэмүүлэл дүүрэн 70 жил эмхэтгэл 53-67 хууд. УБ, 2012
“Ашид мөнх” дурсамжийн ном Ц.Ичинхорлоо Аав, ээжийн тухай дурсамж. 97-106 хууд. УБ., 2017, 20 хх
1. Үхэр бордох нь, Тасисийн ГТМАА-н төслийн зөвлөмж, УБ 2003 2. Үхэр бордох буриад арга, Тасисийн ГТМАА-н төслийн зөвлөмж, УБ 2003 3. Хорголжин тэжээл бэлтгэх зөвлөмж, Тасисийн ГТМАА-н төслийн зөвлөмж, УБ 2003 4. Мал бордох цэг, талбайг зохион байгуулах нь, Мишель Лекомте, Тасисийн ГТМАА-н төслийн товхимол, УБ 2004 5. Гахайн арчилгаа, маллагаа, тэжээллэг, үржлийн ажлын зөвлөмж, Д.Батаа (PhD), Тасисийн ГТМАА-н төслийн товхимол, УБ 2004 6. Мах сүүний үхрийн тэжээллэг, С.Дүгэрсүрэн (PhD), Тасисийн ГТМАА-н төслийн товхимол, УБ 2004
Үхэр бордох нь, Тасисийн ГТМАА-н төслийн зөвлөмж, УБ 2003, 5 хх
Үхэр бордох буриад арга, Тасисийн ГТМАА-н төслийн зөвлөмж, УБ 2003, 5хх
Хорголжин тэжээл бэлтгэх зөвлөмж, Тасисийн ГТМАА-н төслийн зөвлөмж, УБ 2003, 4 хх
Мал бордох цэг, талбайг зохион байгуулах нь, Мишель Лекомте, Тасисийн ГТМАА-н төслийн товхимол, УБ 2004, 4.5 хх
Гахайн арчилгаа, маллагаа, тэжээллэг, үржлийн ажлын зөвлөмж, Д.Батаа (PhD), Тасисийн ГТМАА-н төслийн товхимол, УБ 2004, 4хх
Мах сүүний үхрийн тэжээллэг, С.Дүгэрсүрэн (PhD), Тасисийн ГТМАА-н төслийн товхимол, УБ 2004. 4 хх
Нэг. Ямааны аж ахуйн технологи, лекц 1 Дэлхийн ямааны аж ахуйн одоогийн байдал, хэтийн төлөв, эдийн засгийн ач холбогдол Нэг дүгээр бүлгийн 13-32-р хуудас, заах цаг 2, 2 Монгол улсын ямааны аж ахуйн одоогийн байдал, хэтийн төлөв, эдийн засгийн ач холбогдол, Нэг дүгээр бүлгийн 19-28-р хуудас, заах цаг2, 3 Ямааны гарал үүсэл, гэршүүлэлтийн явцад гарсан хувьсал өөрчлөлт, Хоёр дугаар бүлэг 33-48-р хуудас, заах цаг 2, 4 Ямааны бие цогцос, галбирын онцлог Гуравдугаар бүлэг 49-72-р хуудас, заах цаг 2, 5 Ямааны арьс үсэн бүрхүүлийн онцлог, заах цаг 4, 6 Ямааны ноолууран ашиг шим, заах цаг 4, 7 Ямааны махан ашиг шим, заах цаг 2, 8 Ямааны сүүн ашиг шим, заах цаг 2, 9 Ямааны үүлдрийн ангилал, заах цаг 2, 10 Ямааны нөхөн үржихүй, заах цаг 2, 11 Ямааны үржил- селекцийн ажил, шилэлт, тохируулан сонголт, ухныг үр төлөөр шалгаруулах, заах цаг 4, 12 Ямааны хариулга, маллагаа, ямааны тэжээл, тэжээллэгийн онцлог,заах цаг 4, Бүгд заах цаг 32
Хоёр. Хонины аж ахуйн технологи, лекц 1. Дэлхийн ба Монгол улсын хонины аж ахуйн хөгжил, хэтийн төлөв, 1-1, 2-1, 2-5, 2-6 заах цаг 2, 2. Хонины гарал үүсэл, бие цогцос, галбир, áèîëîãèéí îíöëîã 1-1, 2-1, 2-5, 2-6 заах цаг 2, 3. Хонины үүлдрийн ангилал, ашиг шимийн чиглэл, 1-1, 2-8, 2-6, заах цаг 2, 4. Монгол улсын хонь үржүүлэх бүсийн чиглэл, үүлдрийн байршил, 2-1, 2-4, 2-9, 2-10, заах цаг 2, 5. Хонины махан ашиг шим, 1-1, 1-2, 1-3, 2-7, заах цаг 2, 6. Хонины ноосон ашиг шим, 1-1, 1-2, 1-3, 2-7, заах цаг 2, 7. Хонины сүүн ашиг шим, 1-1, 1-2, 1-3, 2-7, заах цаг 2, 8. Хонины арьс, нэхийний ангилал, таваар технологийн шинж, 1-1, 1-2, 1-3, 2-7, заах цаг 2, 9. Хурганы буржгар арьсны үндсэн шинж ангилал, 1-1, 1-2, 1-3, 2-7, заах цаг 2, 10. Хонины үржил- селекцийн ажил, үржүүлгийн арга, 1-1, 2-1, 2-6, 2-7, заах цаг 4, 11. Хонины шилэлт, тохируулан сонголт, 1-1, 2-1, 2-6, 2-7, заах цаг 2, 12. Хонины ангилалт, суурь зохион байгуулалт, 1-1, 2-1, 2-6, 2-7, заах цаг 2, 13. Хонины хээлтүүлэг, 1-1, 2-1, 2-6, 2-7, заах цаг 2, 14. Хонь төллүүлэх, хурга бойжуулах, 1-1, 2-1, 2-4, заах цаг 2, 15. Хонины хариулга, маллагаа, тэжээллэг, 1-1, 2-1, 2-4, 2-10, заах цаг 2, 16. Хонины аж ахуйн дэвшилтэт технологи, 2-2, 2-5, 2-9, заах цаг 2, Бүгд заах цаг 32
Гурав. Мал аж ахуйн технологийн үндэс, лекц, 1. Газар тариалан, мал аж ахуйг хослуулан хөгжүүлэх боломж, ач холбогдол 2. Хонины аж ахуйн технологийн үндэс 3. Ямааны аж ахуйн технологийн үндэс 4. Үхрийн аж ахуйн технологийн үндэс 5. Адууны аж ахуйн технологийн үндэс 6. Тэмээний аж ахуйн технологийн үндэс 7. Шувууны аж ахуйн технологийн үндэс 8. Гахайны аж ахуйн технологийн үндэс 9. МАА-н үйлдвэрлэлийн эрчимжилт ба эрчимжсэн фермерийн аж ахуйн хөгжил 10. Мал аж ахуйн эрсдлийн менежмент 11. Малын тэжээллэгийн үндсэн асуудал, тэжээлийн зүйлсийн ангилал 12. Төрөл бүрийн малын тэжээлийн норм, жорын тухай ойлголт 13. Мал, амьтны үржүүлэг, селекцийн үндэс 14. Мал, амьтны байр, тоног төхөөрөмж түүний эрүүл ахуй 15. Мал аж ахуйн экологийн хамаарал, биоэкологийн онцлог 16. Мал, амьтны өвчин түүнээс сэргийлэх тухай ерөнхий мэдэгдэхүүн
Гурав. Мал аж ахуйн технологийн үндэс, лекц, \эдийн засаг\ 1. Дэлхийн МАА-н хөгжил, 2 цаг, 2. Монголын МАА-н хөгжил, 2 цаг, 3. Малын гарал үүсэл, гэршүүлэлт, 2 цаг, 4. Малын амьдралын үйл ажиллагааны зүй тогтол, 2 цаг, 5. Бэлчээрийн МАА-н түүхэн хөгжил, 2 цаг, 6. Бэлчээрийн МАА-н технологийн үндсэн асуудлууд, 2 цаг, 7. Бод малын технологи, 2 цаг, 8. Бог малын технологи, 2 цаг, 9. Эрчимжсэн МАА-н технологи, 2 цаг, 10. Гахай, шувууны аж ахуйн технологи, 2 цаг 11. Фермерийн аж ахуйн технологи, 2 цаг,\ю 12. Малын үржил, селекцийн ажил, 2 цаг, 13. Малын хашаа, байрны хангамж, эрүүл ахуй, 2 цаг, 14. Малын ус, эрдэс бодисын хангамж, 2 цаг, 15. Малын тэжээл, тэжээллэгийг зохион байгуулах нь, 2 цаг, 16. Малын өвчин, түүний ангилал, 2 цаг, Бүгд 32 цаг
Нэг. Ямааны аж ахуйн технологийн дадлага 1. Ямааны бие цогцос, галбирын онцлог, Гуравдугаар бүлэг 49-72-р хуудас заах цаг 4, 2. Ямааны арьс үсэн бүрхүүлийн онцлог, заах цаг 4, 3. Ямааны ноолууран ашиг шим, заах цаг 4, 4. Ямааны махан ашиг шим, заах цаг 4, 5. Ямааны сүүн ашиг шим, заах цаг 4, 6. Ямааны үржил- селекцийн ажил, шилэлт, тохируулан сонголт, ухныг үр төлөөр шалгаруулах, заах цаг 4, 7. Ямааны хариулга, маллагаа, ямааны тэжээл, тэжээллэгийн онцлог заах цаг 4, 8. Ноолуур боловсруулах үйлдвэрийн үйл ажиллагаатай танилцах 4, Бүгд заах цаг 32
Хоёр. Хонины аж ахуйн технологийн дадлага 1. Хонины бие цогцос, галбирыг биеийн хэсгүүдээр үнэлэх, 1-2, 1-3, заах цаг 2, 2. Хонины биеийн хэмжээ авах, заалт тооцох, 1-2, 1-3, заах цаг 2, 3. Хонины нас, зүс, содон шинж тэмдэг тодорхойлох, 1-2, 1-3, заах цаг 2, 4. Хонийг ээмэглэх, имнэх, тэмдэглэх арга. 1-2, 1-3, заах цаг 2, 5. Хонинд үржлийн бүртгэл хөтлөх, 1-2, 1-3, заах цаг 2, 6. Хонины амьдын жин, тарга хүчийг үнэлэх, 1-2, 1-3, заах цаг 2, 7. Хонины махан ашиг шимийг үнэлэх, тооцох. 1-2, 1-3, заах цаг 2, 8. Хонины ноосон ашиг шимийг үнэлэх тооцох. 1-2, 1-3, заах цаг 2, 9. Хонины сүүн ашиг шимийг үнэлэх, тооцох. 1-2, 1-3 заах цаг 2, 10. Хонины нэхий, хурганы арьсыг үнэлэх, гэмтэл тодорхойлох 1-1, 2-6, 2-7 заах цаг 2, 11. Нарийн, нарийвтар ноост хонины ангилалт, 1-1, 2-8, заах цаг 2, 12. Бүдүүн, бүдүүвтэр ноост хонины ангилалт, 1-1, 2-8, заах цаг 2 13. Хонин сүргийн эргэлт, нөхөн үйлдвэрлэлийг тооцох, 1-2, 1-3, заах цаг 2 14. Хонины аж ахуйн орлого, зарлага, ашгийг тооцох, төлөвлөх,1-2, 1-3, заах цаг 2 15. Хонин сүргийн хашаа, байр, усан хангамжийн хэрэгцээг тооцох. 1-2, 1-3, заах цаг 2, 16. Хонины сүргийн бэлчээрийн даац, багтаамж, нэмэгдэл тэжээлийн хэрэгцээг тооцох. 1-2, 1-3, заах цаг 2 Бүгд заах цаг 32
Гурав. Мал аж ахуйн технологийн үндэс, дадлагын хичээл, 1. Мал, амьтныг бүртгэл мэдээллийн системд хамруулах 2. Мал амьтны бие цогцос, галбирын үнэлгээ хийх 3. Малын нас, зүс, онцлох шинж тэмдэг тодорхойлох 4. Малыг ээмэглэх, имнэх, тамгалах, тэмдэглэх арга. 5. Төрөл бүрийн мал, амьтны махан ашиг шимийг үнэлэх, тооцох. 6. Малын сүүн ашиг шимийг үнэлэх тооцох. 7. Ноос, ноолууран ашиг шимийг үнэлэх, тооцох. 8. Төрөл бүрийн мал, амьтны арьс шир, өндөг зэрэг бусад ашиг шимийг үнэлэх, тооцох 9. Мал сүргийн өсөлт, нөхөн үйлдвэрлэлийг тооцох 10. Малын сүргийн бүтэц, бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлийг тооцох, төлөвлөх 11. Мал аж ахуйн үйлдвэрлэлийн зардал, ашиг, алдагдлыг тооцох 12. Малын хашаа, байр, усан хангамжийн хэрэгцээг тооцох 13. Төрөл бүрийн малын малын тэжээлийн хэрэгцээг тооцох 14. Малын тэжээлийн химийн найрлага тодорхойлох 15. Малын тэжээлийн шингэц, шимт чанарыг үнэлэх 16. Малын тэжээлийн нормыг үндэслэн, тэжээлийн жор зохиох
Нэг. Ямааны аж ахуйн технологи, бие даалт 1. Говь гурван сайхан, Уулын бор үүлдрийн ямааг гаргаж авсан үржүүлгийн арга, ашиг шим, үүлдрийн онцлог, цаг 8, Реферат бичиж хамгаалах 2. Монгол, Завханы Буурал, Эрчмийн хар, Залаажинст-Эдрэнгийн цагаан үүлдрийн ямааг гаргаж авсан үржүүлгийн арга, ашиг шим, үүлдрийн онцлог, цаг 8, Бүлгээр илтгэл бэлтгэж хэлэлцүүлэх 3. Баяндэлгэрийн улаан, Алтай улаан үүлдэр, Өлгийн улаан, Бөмбөгөрийн улаан, Галшарын улаан омгийн ямааны ашиг шим, онцлог, цаг 8, Бүлгээр илтгэл бэлтгэж хэлэлцүүлэх 4. ОХУ-ын Ноолуурын Придон, Горно-Алтай, Оренбург, БНХАУ-ын Арбас, Хоёр Богд, Алшаа, Сөнөд ямааны ашиг шим, онцлог, цаг 8, Товчлол хийж, мэтгэлцээн зохион байгуулах 5. Өнжүүл үржлийн хэсэг, Ангор, Оросын /Зөвлөлтийн/ ноосны ямааны ашиг шим, онцлог, цаг 8, Реферат бичиж хамгаалах 6. Сүүний үүлдрийн ямаа, Заанен, Тоггенбург, Мегрель ашиг шим, онцлог, цаг 8, төсөл боловсруулах, товчлол хийж, мэтгэлцээн зохион байгуулах 7. Махны Боер, Нуб үүлдрийн ямааг гаргаж авсан үржүүлгийн арга, ашиг шим, үүлдрийн онцлог, цаг 8, Товчлол хийж, мэтгэлцээн зохион байгуулах, 8. Мал аж ахуйн холбогдолтой заавар, журамтай танилцах, цаг 8, Реферат бичиж хамгаалах Бүгд дүн 64 цаг
Хоёр. Хонины аж ахуйн технологи, бие даалт 1. Дэлхийн нарийн ноост хонины төрөлжсөн үүлдэр /Меринос, Аскани, Алтай, Прекос/ 1-1, 2-1, 2-10 цаг 8, 2. Дэлхийн махны ба арьсны хонины төрөлжсөн үүлдэр /Сараджин, Гиссар, Романов, Каракул/ 1-1, 2-1, 2-10 цаг 8, 3. Монгол улсын бүдүүн ноост хонины үүлдрүүд /Монгол, Баяд, Дархад, Сутай, Хотонт, Алтанбулаг/ 1-1, 2-1, 2-2 цаг 8, 4. Монгол улсын бүдүүвтэр ноост хонины үүлдрүүд /Байдраг,Говь-Алтай, Сартуул, Тамир/ 1-1, 2-1, 2-2 цаг 8, 5. Монгол улсын нарийн, нарийвтар ноост хонины үүлдрүүд /Хангай, Орхон, Ерөө, Талын цагаан, Жаргалант / 1-1, 2-1, 2-2 цаг 8, 6. Монгол улсын мах өөхний хонины үүлдрүүд/Торгууд, Керей, Үзэмчин, Барга/ 1-1, 2-1, 2-2 цаг 8 7. Хурганы арьс ба бусад чиглэлийн хонь /Сүмбэр, махны эрлийз хонь/ 1-1, 2-1, 2-2 Цаг 8 8. Мал аж ахуйн холбогдолтой түүх, соёлын өвтэй танилцах цаг 8 Бүгд 64 цаг
Гурав. Мал аж ахуйн технологийн үндэс, бие даалт, 1. Хонины үүлдэр, омгийн тухай, 8 цаг, 2. Ямааны үүлдэр, омгийн тухай, 8 цаг, 3. Үхрийн үүлдэр, омгийн тухай, 8 цаг, 4. Адуу, тэмээний үүлдэр, омгийн тухай, 8 цаг, 5. Гахай, шувууны үүлдрийн тухай, 8 цаг, 6. Төрөл бүрийн малын тэжээлийн үнийн судалгаа хийх, 8 цаг, 7. Малын тоног хэрэгслийн судалгаа хийх, 8 цаг, 8. МАА-н фермерийн аж ахуйн төсөл боловсруулах, 8 цаг, Бүгд 64 цаг
1. Сүү, махны ямааны аж ахуй 2. Арьс нэхий, сүүний хонины аж ахуй
1. Ямааны аж ахуйн дэвшилтэт технологи 2. Хонины аж ахуйн дэвшилтэт технологи
Нэг. Ямааны аж ахуйн технологи, электрон лекц 1. Goat origin & domestication, 2 hours, 2. Specific character of goat’s body, figure & biology, 2 hours, 3. Structure of goat’s skin & wool, 2 hours, 4. breeding & selection activity of goat, 2 hours, 5. Classifications of goat breeds, 2 hours, 6. To classify of goats, 2 hours, 7. Registrations of breeding goats and marking, 2 hours, 8. Methods of goats breeding, 2 hours,
Хоёр. Хонины аж ахуйн технологи, электрон лекц 1. World sheep development, 2 hours, 2. Classification of sheep breeds, 2 hours, 3. Mongolian sheep farming, 2 hours, 4. Sheep breeding method, 2 hours, 5. Sheep herding, 2 hours, 6. Sheep mutton productivity, 2 hours, 7. Sheep wool productivity, 2 hours, 8. Sheep skin & curly lambskin, 2 hours,
Гурав. Мал аж ахуйн технологийн үндэс, электрон хичээл, 1. World livestock development, 2 hours, 2. Mongolian livestock development, 2 hours, 3. Animal origin & domestication, 2 hours, 4. Animal anatomy & physiology, 2 hours, 5. Pastural livestock development, 2 hours, 6. Intensified livestock technology, 2 hours, 7. Livestock farming technology, 2 hours, 8. Big animal technology, 2 hours, 9. Small animal technology, 2 hours, 10. Pig & poultry technology, 2 hours, 11. Basic problem of pastural livestock, 2 hours, 12. Animal breeding and selection activity, 2 hours, 13. Animal shed & winter camp, 2 hours, 14. Water and mineral supply, 2 hours, 15. Animal Feed & Feeding technology, 2 hours, 16. Animal disease, 2 hours,
1 Мах, сүүний ямааны аж ахуй Лекц 2 2 Сүүний ямааны арчилгаа, маллагааны онцлог Лекц 2 3 Махны ямааны арчилгаа, маллагааны онцлог Лекц 2 4 Ма. сүүний ямааны үржил-селекцийн ажил Лекц 2 5 Ямааны мах, сүүн бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэл, Лекц 2 6 Мах, сүүний ямааны эдийн засгийн үр ашиг Лекц 2
1. мах, сүүний ямааны дэвшилтэт технологи 2. Арьс нэхий, сүүний хонины дэвшилтэт технологи
Гурав. Мал аж ахуйн технологийн үндэс, электрон хичээл, 1. World livestock development, 2 hours, 2. Mongolian livestock development, 2 hours, 3. Animal origin & domestication, 2 hours, 4. Animal anatomy & physiology, 2 hours, 5. Pastural livestock development, 2 hours, 6. Intensified livestock technology, 2 hours, 7. Livestock farming technology, 2 hours, 8. Big animal technology, 2 hours, 9. Small animal technology, 2 hours, 10. Pig & poultry technology, 2 hours, 11. Basic problem of pastural livestock, 2 hours, 12. Animal breeding and selection activity, 2 hours, 13. Animal shed & winter camp, 2 hours, 14. Water and mineral supply, 2 hours, 15. Animal Feed & Feeding technology, 2 hours, 16. Animal disease, 2 hours,
Ямааны аж ахуйн дэвшилтэт технологи Хонины аж ахуйн дэвшилтэт технологи
1. Мах, сүүний ямааны аж ахуй 2. Сүү, арьс нэхийний хонины аж ахуй
Зооинженер технологи мэргэжлийн хөтөлбөрийн магадлан итгэмжлэлд оролцов
Боловсролын талаарх мэдээлэл энд байна.
Заадаг хичээлийн талаарх мэдээлэл энд байна.